مقالات ضدعفونی کننده

سیفتی باکس یا Sharps container

سیفتی باکس ، چرا برای جمع آوری، انتقال و دفع پسماند های بیمارستانی باید از سیفتی باکس یا Sharps container استفاده می شود؟

در این مطلب که توسط گروه R & D (تحقیق و توسعه) شرکت کیمیا سوشا جمع آوری شده است سعی داریم تا در مورد زباله و پسماند های بیمارستانی از محل تولید پسماند یا همان بیمارستان ها و مراکز بهداشتی تا مرحله انتقال و دفع آنها صحبت کنیم.

برای مشاهده محصولات شرکت کلیک کنید.

پسماند های بیمارستانی در اثر فعالیت های مراقبت بهداشتی تولید میشوند که شامل زباله های تیز، بافت های انسانی ، مواد دارویی ، پاتولوژیک ، رادیواکتیو و مواد شیمیایی ، لباس ، منسوجات و سایر مواد عفونی میباشند. در حالت کلی ۲ گروه بزرگ پسماند های زیستی وجود دارد. الف) عفونی  و ب) غیر عفونی

حدود ۷۵ الی ۹۰ درصد زباله های بیمارستانی از نوع غیر عفونی  هستند که حدود ۱۰ الی ۲۵ درصد این زباله ها برای انسان و محیط زیست مضر هستند۱.

سیفتی باکس  عموما برای جمع آوری  ایمن و نگهداشت زباله های بیمارستانی استفاده میشود به خصوص در مراکز بهداشتی مرتبط با اقلام مصرفی همچون سوزن یا آنزیوکت که درصورت عدم محافظت صحیح  موجب آسیب به افراد و همچنین محیط  های کاری خواهد شد که با توجه به وجود عامل عفونت زا در زباله های بیمارستانی مقررات سختگیرانه ای جهت جمع آوری، انتقال و دفع آنها لازم است.

گروه شرکت کیمیا سوشا به عنوان سازمانی منسجم در راستای تامین نیاز برنامه های بهداشتی بیمارستان ها و مراکز بهداشتی در تلاش است تا با توزیع صحیح وآسان، استفاده از سیفتی باکس ها را در گوشه و کنار میهن عزیزمان جایگزین کیسه های زباله زرد و یا دیگر اقلام جمع آوری زباله ها گرداند.

چرا که شرکت کیمیا سوشا اعتقاد دارد در جهانی  که باکس های مخصوص زباله های بیمارستانی مطابق با استاندارد ها ی جهانی جهت حفظ ایمنی طراحی شده اند کیسه های زباله هیچ جایگاهی نخواهند داشت. سیفتی باکس ها ضد آب و ضد چکه هستند که قابلیت قفل کردن درب بر روی زباله ها جهت حفظ ایمنی را نیز دارا هستند. درست است که از لحاظ تجاری طراحی و ساخت سیفتی باکس ها پر هزینه تر بوده و نیز برای خریداران استفاده از سیفتی باکس هزینه های بیشتری را نسبت به کیسه های پلاستیکی می طلبد اما برای حفظ امنیت و جلوگیری از شیوع عفونت استفاده از سیفتی باکس ها به مراتب صحیح تر و به صرفه تر میباشد.

 

تا چه اندازه در مراکز بهداشتی به حفظ ایمنی محیط کار نیازمندیم؟

پاسخ این سوال شاید بسیار در دسترس و آسان باشد.

به نقل از خبرگزاری تسنیم در کشور ایران  بیش از ۱۷ هزار کارمند مراقبت های بهداشتی اعم از پزشکان و پرستاران و بهیاران مشغول به کار هستند که زندگی خود را وقف کمک به دیگران کرده اند۲.

در مقاله ای که در مجله ی پرستاری و مامائی در سال ۱۳۹۴ چاپ گردید با توجه به اظهارات (OSHA) سالانه ۶٫۵ میلیون نفر از کارکنان بهداشتی در ریسک مواجهه ی شغلی با پاتوژن های منتقله از خون قرار دارند۳. در حالی که بیشتر این افراد شامل کارمندان پرستاری هستند ، افراد دیگر در بیمارستان نیز در معرض خطر هستند ، از جمله کارکنان آزمایشگاه ، پزشکان و کارمندان خدمات محیط زیست و غیره . در بعضی موارد ، کارمندان مراقبت های بهداشتی در معرض پاتوژن های منتقله از خون قرار می گیرند که می تواند منجر به عفونت های بالقوه بسیار شدید تهدید کننده زندگی شود و در اینجا اهمیت سیفتی باکس مشخص می شود.

سیفتی باکس

نیدل استیک سیفتی باکس

 

شایع ترین پاتوژن های منتقله از خون در ارتباط با صدمات ناحیه تیز چیست؟

پاسخ: قابل توجه ترین عوامل بیماری زا که مورد توجه کارمندان مراقبت های بهداشتی قرار دارند شامل ویروس هپاتیت B ، ویروس هپاتیت C  و ویروس نقص سیستم ایمنی انسانی (HIV) است. عفونت های ایجاد شده از طریق سوزن یا آسیب پوستی توسط هر یک از این پاتوژن های منتقله از خون می توانند خطرناک باشند. انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH) اظهار می دارد که بسیاری از صدمات پوستی منجر به بیماری های روانی شدید و طولانی مدت عاطفی می شوند و باعث می شوند برخی از کارمندان مراقبت های بهداشتی در نتیجه مواجهه با مشکلات پوستی حاصل از تماس با اقلام تیز آلوده در مراکز بهداشتی از کار خود خارج شوند.

به نقل از سازمان NIOSH میزان زیادی از صدمات کارکنان مراکز بهداشتی از طریق سوزن و آنژیوکت ها ایجاد میشود. علاوه بر این ، اداره ایمنی و بهداشت شغلی امریکا (OSHA) کنترل های مهندسی و شیوه های کار را توصیه می کند تا آسیب به افراد در معرض تماس سرنگ ها و سوزن را به حداقل برساند. یکی از بهترین راهکار های توصیه شده توسط سازمان های بهداشت جهانی استفاده از سیفتی باکس ها در مراکز بیمارستانی و بهداشتی برای جمع اوری پسماند های تیز میباشد.

دستور العمل ها در بیشتر کشورهای پیشرفته دنیا بیان میکنند که استفاده از محصولات درب دار جهت حمل و نقل و انتقال زباله ها ضروری میباشد، بنابراین احتمال آسیب های ناشی از تماس با مواد تیز در فرآیند مدیریت پسماند ها کاهش می یابد. ظروف جمع آوری پسماندها باید حدالامکان یکبار مصرف بوده و در غیر اینصورت، جهت استفاده مجدد با استفاده از تجهیزات ویژه طراحی شده و تمیز بوده و قابل ضد عفونی و بازرسی باشند. سازمان OSHA  بیان میکند بازرسی ها باید به صورت پیوسته و ساعتی بوده و از انباشتگی پسماند ها در مدت زمان طولانی جلوگیری شود. تمام ظروف را قبل از حمل و نقل باید به صورت کامل بسته بندی نمود تا از بیرون رفت و سر ریز شدن زباله ها جلوگیری شود. با توجه به تمامی توضیحات داده شده در قسمت بالا میتوان اظهار داشت بهترین انتخاب جهت جمع آوری و دفع و انتقال زباله های زیستی سیفتی باکس ها در ابعاد و اندازه های مختلف و قیمت های متنوع میباشند.

چرا سیفتی باکس ؟

    • بهترین انتخاب برای زباله های زیست پزشکی جهت ایمنی و کاهش هزینه های آتی اثبات شده است.
    • کاهش اثرات زیست محیطی
    • کاهش خطرات شغلی برای کارکنان بهداشت و درمان از نظر ریختن ، نشت و آلودگی
    • تفکیک زباله های پزشکی به طور مؤثر
    • بی خطر برای سوزاندن و سازگار با محیط زیست
    • مقاوم در برابر سوراخ شدن ضربه
    • مقاوم در برابر نشت مایعات
    • دارای درجه بندی ج
    • مقیاس بندی برروی بدنه جهت اندازه گیری دقیق حجم و ظرفیت داخل سیفتی باکس به منظور جلوگیری از سرریز شدنسماند ها و جلوگیری از صدمات
    • محکم و بادوام با دسته های محکم
    • دارای قفل نهایی ایمن جهت جلوگیری از باز شدن مجدد
    • سهولت در حمل و نقل و کاهش هزینه های حمل نقل پسماند های بهداشتی
    • قابل نصب در تمامی مراکز بهداشتی

با توجه به تعاریف بالا حالا باید بدانیم سیفتی باکس چیست و کارایی آن در چه مواردی است؟

سیفتی باکس

سیفتی باکس چیست؟

سیفتی باکس که در زبان انگلیسی به عنوان (Sharps containers)  شناخته میشود به صورت جعبه یا یک سطل پلیمری درب دار بوده که جهت حفاظت افراد مرتبط با تجهیزات تیز در مراکز بهداشتی استفاده میشود  این وسیله عموما در راستای ایمنی بیماران پرستاران و پزشکان میباشد. این محصول به صورت یکبار مصرف تولید شده و عموما از مواد پلیمری مانند پلی ‌پروپیلن تولید میشود. سیفتی باکس این امکان را میدهد که بدون انتشار آلودگی و آسیب ناشی از تماس با پسماند های بیمارستانی بتوان زباله های آلوده را با روش های صحیح و استاندارد امحا و دفع نمود. نکته بسیار مهم در سیفتی باکس مقوله ی حفاظت از محیط زیست در برابر آلودگی های مراکز بهداشتی میباشد. سیفتی باکس ها از مواد نشکن و مقاوم در برابر نور و رطوبت تولید میشوند که با وجود یک درب بر روی دهانه ی آنها اجازه ی انتشار آلودگی را به محیط نمیدهند.

کدام اقلام به سیفتی باکس نیاز دارند؟

مواد تیز مانند سوزن، لوله های IV با سوزن های متصل شده بر روی آن، تیغه های پوست سر، لانست ها ، لوله های شیشه ای و اسلایدها و سرنگ و تمامی اقلامی که مطابق استاندارد بین المللی ، ظروف تیز تایید شده ، سفت و محکم ، ضد لک ، مقاوم در برابر سوراخ ، مهر و موم شده و به وضوح با نماد خطر زیستی مشخص شده اند، به سیفتی باکس نیاز دارند.

برای کارایی و راحتی پرستاران و پزشکان و بیماران انواع سیفتی باکس ها در ابعاد و اندازه های مختلف جهت استفاده های متفاوت در بخش های مختلف بیمارستانی تولید شده اند. اندازه و ابعاد سیفتی باکس ها با قیمت های متنوع جهت سهولت دسترسی و کارایی بیشتر آنها طراحی و عرضه شده اند.

 

سیفتی باکس

موارد قابل توجه در استفاده از سیفتی باکس ها:

    • سیفتی باکس باید توسط تیم پیشگیری و کنترل عفونت تأیید شده باشد و مطابق آنچه در قانون حمل کالاهای خطرناک مورد نیاز است عمل کند.
    • باید در همه مناطقی که از موارد بالینی استفاده می شود ، به راحتی در دسترس باشد ، اما توسط کودکان / جوانان قابل دسترسی نباشد.
    • باید به طور صحیح مونتاژ شده و بررسی شود تا اطمینان حاصل شود که تمام اتصالات محکم هستند.
    • بیش از حد نباید پر شود (بیش از ۷۵ درصد صحیح نیست).
    • باید قبل از قرار گرفتن در محل جمع آوری ایمن باشد و در جایی که امکان دسترسی توسط کودکان / جوانان وجود ندارد قرار گیرد.
    • دارای برچسب با:

نام بیمارستان ، بخش / بخش / درمانگاه.

نام فردی که جعبه مونتاژ کرده است ، و تاریخ مونتاژ.

نام فردی که آن را بسته و قفل کرده و از بین برده است.

    • جعبه باید قبل از ارسال برای سوزاندن ، همانطور که گفته شد ، تاریخ گذاری شود.
    • در صورت بیرون آمدن هر نوع مواد تیز از داخل ظرف ، سعی نکنید با فشار دادن وسایل داخل آن وضعیت را اصلاح کنید.
    • اگر یک ظرف بیش از حد پر شده است ، هیچ یک از محتویات را از بین نبرید. در صورت امکان داخل یک ظرف بزرگتر قرار داده و برای دفع آن ترتیب دهید. در این شرایط، فرم احتمال وقوع حادثه باید تکمیل شود و رئیس بخش باید مطلع شود.

 

منابع
Mahdi Farzadkia, Hamideh Akbari, Hamid Gholami, and Adel Darabi ، Management of HospitalWaste: A Case Study in Tehran, Iran ، Health Scope. 2018 May; .1 7(2):e61412. ، doi:   ۱۰٫۵۸۱۲/jhealthscope.61412
۲. تعداد پزشکان کشور بیش از ۱۰ برابر افزایش داشته است، خبرگزاری تسنیم، ۰۳ دی ۱۳۹۷
 ۳. رضا آقا بیگی، شایسته حقیقی، معصومه اسدی، سارا آدرویشی، محمد حسین حقیقی زاده ، مصعب قادری “بررسی فراوانی و علل آسیب های ناشی از وسایل نوک تیز برنده در کارکنان اتاق عمل بیمارستان های آموزشی و درمانی شهر اهواز در سال ۱۳۹۲” مجله بالینی پرستاری و مامایی/ دوره ۴، شماره ۳/ پاییز۱۳۹۴/۱۱-۱٫
نویسنده : S.M

دیدگاهتان را بنویسید